Radioactieve opvangers vervolg 7

Link naar andere pagina over dit onderwerp
Meer onderwerpen
Nog meer onderwerpen
Vorige bladzijde
Lijsten met radiaoctie ver opvangers


Radioactieve bliksemafleider wordt van 48m hoge pyloon gehaald.

Betekom / Brussel 28 juni 2004
In de Leuvenseweg,1 staat er boven op het dak een 48m hoge opgespannen pyloon van de Civiele Bescherming, op de top van die mast, op ongeveer 51m hoog staat er nog een radioactieve Helita A Pastilles.


Foto links: De radioactieve Helita staat helemaal op de top van de 48m hoge pyloon.
Foto rechts: Gelijkaardige klus op een andere locatie.

Kraanwerk te duur - Het wordt klimwerk
Om de bliksemafleider die op 51m hoog staat met een kraan te verwijderen loopt de rekening alleen al voor de kraan tot 5.000 euro op, het wordt dan wel heel duur, dus moet er iets anders op gevonden worden.
Behoudens slechte weersomstandigheden wordt de klus op woensdag 30 juni in de voormiddag geklaard.


Eén jaar na het radioactief incident bij het kinderopvangcentrum "De Brem" (Oostende):
Nog tientallen van die tuigen die hetzelfde kunnen veroorzaken !

Betekom 27 juni 2004.
Begin maart 2003 viel er van het dak van het gebouw "De Brem" (OCMW Oostende) een radioactieve bliksemafleider naar beneden die het terras met Radium 226 besmette, nu zijn we meer dan één jaar later, wie denkt dat het F.A.N.C. lessen uit dat incident heeft getrokken is fout.


De gevaarlijke Helita A Calotte - De (bruine) porseleinen kap is radioactief, zeer fragiel en uiterst breekbaar

Nog tientallen van dergelijke tuigen te vinden te: St Truiden - St Hubert - Antwerpen - Namur - Gent - Brecht - Herent - Ukkel - St Vith - Marcinelle - St Lambrechts Woluwe - Westende - (Lijst niet limitatief).
Al de adressen waar deze tuigen staan opgesteld zijn bij het F.A.N.C. gekend - Deze van de HS Post van Elia te Westende was al eerder onderwerp vanuit de gemeente Westende, maar daar bleef het bij.

Lees meer en zie foto's van dat incident


N.I.R.A.S. schaft het "S" formulier voor de radioactieve bliksemafleiders af.

Betekom / Brussel 25 juni 2004.
Het Nationaal Instituut voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen (N.I.R.A.S.) heeft enkele dagen geleden samen met de door het F.A.N.C. erkende organismen voor fysische controle (A.I.B. Vinçotte Nucleair - A.I.B. Vinçotte Controlatom - Techni Test) de koppen bij mekaar gestoken, ze hebben daarbij de administratieve taken voor zichzelf vereenvoudigd.

Het "S / L" formulier.
Voor ieder niet geconditioneerd Radioactief materiaal dat voor verwerking bij N.I.R.A.S. wordt aangeboden moet er door het aangesteld organisme voor fysische controle een formulier met allerlei gegevens worden ingevuld, het zogenaamd "S / L" formulier ( "S" staat voor "Solid" <een vaste radioactieve stof> en " L " liquid, een vloeibare radioactieve stof).
Minder administratie.
Tot op heden moest er voor iedere verwijderde radioactieve bliksemafleider zo'n formulier worden ingevuld, plus nog eens een rapport van het organisme voor fysische controle, nu schaft N.I.R.A.S. omwille van "minder administratie" het S / L formulier af.
Deze maatregel heeft alleen maar voordelen voor het organisme voor fysische controle en het N.I.R.A.S., het erkend bedrijf dat de tuigen verwijderd heeft daar zelf geen voordeel bij, zij moeten op dat document slechts één handtekening plaatsen.
Vermits de radioactieve tuigen voor de fysische controles gegroepeerd worden, betekent dat qua kostprijs in het totaal pakket voor de gedupeerde bezitter ook niet zoveel.
Deur voor fraude nog meer open gezet.
Enkele tijd geleden werd er door een verwijderingbedrijf bij de verwijdering van zo'n radioactief tuig "geknoeid", de gedupeerde beklaagde zich bij het F.A.N.C., maar uit die hoek moeten we niet veel verwachten.
De opdrachtgever voor de verwijdering krijgt maar geen kopie van het S / L formulier en het toestel dat op het verslag Controlatom staat klop niet met datgene wat is verwijderd, er is daar iets gebeurd dat niet klopt, het S / L formulier moet daarover uitsluitsel geven, nu schaffen ze dat formulier af !
Verwijderingen nemen toe.
De druk die onder impuls van één persoon in de vorm van parlementaire vragen en artikels in de gazetten op het F.A.N.C. werd gezet, geeft nu aanleiding tot een hogere frequentie van verwijdering van de radioactieve tuigen.
De laatste 2 maanden werden zo'n 120 radioactieve bliksemafleiders door de 4 verweringsbedrijven weggenomen, dat betekent voor N.I.R.A.S een hoop administratie, daarom heeft N.I.R.A.S. het initiatief begrijpelijk genomen om de administratie te minderen.
Kosten niet eerlijk verdeeld.
N.I.R.A.S.doet qua verwerking beroep op 2 onderaannemers, de Radiumbronnen (Ra- 226) gaan naar Belgoprocess te Dessel en de Americium (Am- 241) naar I.R.E. te Charleroi.

De prijs voor de conditionering van de radioactieve bliksemafleiders is forfaitair, zowel voor de met Radium als de met Americium uitgeruste opvangers, ongeacht het aantal bronnen en dat is niet eerlijk.


Deze radioactieve bliksemafleider heeft maar één bron (Am- 241) toch zijn de kosten die het N.I.R.A.S. daarvoor aanrekent daarvoor evenveel als voor andere types die 6 bronnen hebben ! (De bron ziet u op de verticale spits uiterst rechts.

De kopers werden hier al vanaf de installatie bedrogen, er hadden 3 bronnen aanwezig moeten zijn, er is maar één bron geplaatst. De koper werd aldus bedrogen. Nu kost het bergen van een dergelijke bliksemafleider met één bron evenveel als eentje met 6 bronnen !! Ook dat is niet eerlijk.


1, 6 of 9 Bronnen kost nagenoeg evenveel.
Radioactieve bliksemafleiders hebben 1 tot 9 bronnen, toch maakt N.I.R.A.S. qua prijs voor verwerking daarin geen enkel onderscheid, er is alleen een prijsverschil tussen het bergen van Ra- 226 en Am- 241, de Ra- 226 is 100 euro duurder (vanwege de halveringswaarde van 1600 jaar).
Een met Ra- 226 uitgeruste bliksemafleider die 3 bronnen heeft kost evenveel om te verwerken als eentje die 9 bronnen telt, voor toestellen met Am- 241 uitgerust, gebeurt het systematisch dat de bezitters al vanaf de installatie bedrogen werden, er maar één bron in plaats van 3 aanwezig is, toch betaald men aan N.I.R.A.S. evenveel voor het bergen van 1 bron als voor 3 of voor 6 ( de IONIX 6 bijvoorbeeld) en dat is niet eerlijk.
Erkende bedrijven voor verwijdering wordt niets gevraagd.
Sinds de zogenaamde campagne van het F.A.N.C. in augustus 2003 is gestart, zijn er al 3 belangrijke wijzigingen doorgevoerd, die volgens sommigen geen wettelijk kader hebben <een briefje van het F.A.N.C. kan niet alks wettelijk worden aanzien>, maar degenen die effectief de verwijderingen uitvoeren werden in geen enkel geval geraadpleegd.
Water tussen F.A.N.C. en N.I.R.A.S. nog heel diep.
Alhoewel ze dat ontkennen, is het water tussen het Agentschap en N.I.R.A.S. nog kilometers diep, informatie wordt er nauwelijks uitgewisseld en er zijn twistpunsten omtrent het hanteren van stralingswaarden (oude of nieuwe).

Wordt nog vervolgd


Nog een hoop verboden en illegale radioactieve bliksemafleiders te Leuven

Betekom / Leuven 20 juni 2004.
De Leuvense Burgemeester en demagoog gaat zich wellicht binnenkort onder de TGV gooien, dat was destijds toch één van de krasse uitspraken van de Leuvense Burgemeester en gewezen leraar / Germanist !

Minister van Binnenlandse Zaken.
Was Louis Tobback vroeger geen Minister van Binnenlandse Zaken en ressorteerde het F.A.N.C. niet onder dat Ministerie ? Was de huidige adviseur van het F.A.N.C. ooit werkzaam op zijn Kabinet ?
Toch heeft meneer Tobback nooit deftig toegezien op de toepassing van het KB van 28 februari 1963 (Ioniserende stralingen) noch op het KB van 23 december 1970 want er staat nog mening illegaal en gevaarlijk radioactief tuig in Leuven.


Foto Peeters.
Zit het gezond verstand van Tobback in de Stella ?

Technische dienst met een kleine "t".
Op het gebouw van de werkhuizen van de stad Leuven (vroeger postgebouw) staat er een 27m hoge <antenne>mast met bovenop een illegale en gevaarlijke radioactieve bliksemafleider Preventor Indelec. De mast is in zeer slechte, de facto gevaarlijke staat en is zelfs nooit veilig geweest ! Daarom hebben we de plaat die voor dat gebouw staat met daarop Technische Dienst, gewijzigd en de grote "T" vervangen door een kleine " t "Onveilige mast.
De voormalige antennemast voor de ontvangst van radio (FM) signalen is een 24m hoge vierkante uitschuifbare mast, plus een topbuis van 5m die +/- 3 meter boven de pyloon uitsteekt en daarboven staat het onnuttig, verboden en illegaal tuig.
De mast heeft nooit aan de technische vereisten (NBN Werking van de wind op de bouwconstructies) voldaan, de tuien (spankabels) zijn van het type Bekinox (6x0,8) die voor dit soort opspanwerk niet voldoet aan de vereiste trekkrachten, de gebruikte spaninrichtingen (weidespanners) voldoen evenmin aan de sollicitaties die door de windbelasting daarop worden uitgevoerd.


Foto links: De weidespanners waarmee een 27m hoge mast overeind moet blijven een conceptiefout van jewelste.
Foto midden:
De mast met bovenop de radioactieve bliksemafleider -
Foto rechts:
De meer toepasselijke kleine " t ".


Gebouw wordt gesloopt en de radioactieve bliksemafleider in de schroot ?
Het blijkt uit de recente gemeenteraad van Leuven dat "Sportavan" (een tijdelijke vereniging) opdracht zou hebben gekregen om het gebouw, dus ook de mast met de radioactieve blisemafleider, af te breken. Het risico bestaat dus dat ook hier, net als te Kortenberg, weer een radioactieve bliksemafleider in de schroot terecht komt !
Waarom worden aan sloopfirma's opdrachten gegeven waarvoor ze geen vergunning hebben ?
Het is zeer vreemd dat het stadsbestuur van Leuven opdracht geeft om radioactief materiaal te verwijderen, zonder dat die firma daarvoor een vergunning heeft, vermits het om een firma gaat die sloopwerken uitvoert, komt het overeen met de melk bij de kat plaatsen !


We hebben het al eerder geschreven - Radioactieve bliksemafleiders waren 'Gadgets' voor de rijken, ze werden stuk voor stuk gefopt en bedrogen, velen stoten zich uit schaamte vandaag nog eens aan dezelfde steen !

KBC liet deze Helita A Pastilles te Leuven verwijderen door een firma uit Moerkerke Damme - Een ander daartoe erkend bedrijf dat amper 15 km van Leuven ligt mocht niet eens prijs geven ! En dan maar de slogan hanteren "Met de bank van hier ......"

Betekom / Gent <Kwatrecht> 20 juni 2004.
Op 9 maart 2002 verscheen er een artikel in Het Laatste Nieuws : "Bliksemafleider op kerk is radioactief".

Geen keuze tussen kosten en volksgezondheid
Door het artikel was er door HLN contact met de Burgemeester Marc Gybels, volgens het artikel zei de Burgemeester, dat er geen keuze tussen was tussen de verwijderingkosten en het gevaar voor de volksgezondheid, deze uitspraken zijn, ofwel door de journalist uit de lucht gegrepen, of het is, zoals we dat van politici gewend zijn: "Bladvullend gewauwel".
Reeds in september 2002 op de hoogte gebracht
Het F.A.N.C. werd reeds in september 2002, maar ook nog eens per aangetekend schrijven op 6 december 2002 op de hoogte gesteld. De adviseur van de Directie van het F.A.N.C. was in alle staten omtrent het toezenden van die aangetekende brief met 756 locaties, waaronder deze van de Kerk te Kwatrecht.
De adviseur die vroeger bij de Leuvense demagoog "Tobback" op zijn kabinet rondslenterde leest blijkblaar de betreffende krantenberichten, noch de inhoud van aangetekende brieven.
L'Ile de FANC.
Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle lijkt op een eiland (ile de Fanc) waarmee ondanks de moderne communicatietechnieken, geen communicatie mogelijk is, en geen enkele Rechter kan ze ook maar iets bevelen !

Meer dan 2 jaar nadat het F.A.N.C. op de hoogte is gesteld staat de illegale, onnuttige en verboden radioactieve opvanger er nog steeds !

Onwil, laksheid,onkunde of vriendjespolitiek ? Het is duidelijk dat niet iedereen gelijk is voor de wet !


Kerk te Gent - Kwatrecht - Brusselsesteenweg

 

Locaties radioactieve "gadget" bliksemafleiders: Update 01 van 18 juni 2004

Betekom / Brussel 18 juni 2004
We publiceren een nieuwe lijst met 38 locaties waar radioactieve bliksemafleiders staan, tenzij heel recent verwijderd. De bezitters situeren zich voor het overgrote deel in de "Bank" en "Verzekeringsector" uitgerekend die groep waren de eerste slachtoffers, zij konden het goed betalen !
De radioactieve bliksemafleiders weren een "Commerciële" stunt, de "rijken" van toen trapten er allemaal in.

Update 1 van 18 juni 2004

Belangrijke opmerking betreffende de lijsten:
Er bestaan documenten en / of foto's die erop wijzen dat er een radioactieve bliksemafleider heeft gestaan, of nog staat.
Wanneer het tuig op de lijst voorkomt en nu niet meer aanwezig is, dan is het de taak van het F.A.N.C. om na te gaan of de verwijdering al dan niet op een legale manier is uitgevoerd, er zijn al voldoende dossiers die bewijzen dat illegale verwijderingen schering en inslag zijn.


Het Nieuwsblad van 5/6 juni 2004: Het F.A.N.C. worstelt met de radioactieve bliksemafleiders.

Betekom / Brussel 17 juni 2003.
Sinds augustus 2003 is het F.A.N.C. dat al in 1994 is opgericht een zogenaamde goed voorbereide "Campagne" gestart voor de verwijdering van naar schatting 5.000 radioactieve bliksemafleiders die in België nog "her en der" staan.

Illegaal.
99% van de toestellen staan daar illegaal, overwegend op overheidsgebouwen, gemeentehuizen, ziekenhuizen, kloosters, etc. Ze hadden door het KB van 21 augustus 1985 moeten worden afgebroken, maar de overheid bleef op dat punt slapen.
Grootscheepse campagne een lachertje.
De zogenaamde campagne is niets meer dan het verzenden van een aantal berichten naar de steden en gemeenten, de eerste mailing bevatte al een aantal blunders waarvoor het F.A.N.C. op 30 december 2003 werd veroordeeld om deze met een nieuwe mailing recht te zetten.
In de 2e mailing moest het F.A.N.C. weer de vorige berichtgeving inzake de interventie door de brandweer inslikken en de 3e mailing diende er te komen vanwege de veroordeling door de Rechtbank van 1e aanleg (kortgeding).
Niet weten staan.
De heer Luc Baeckeland thans Departementshoofd Regelgeving en vergunningen bij het F.A.N.C. was destijds Hoofdinspecteur Directeur bij het Ministerie van Volksgezondheid en Gezin (Dienst Ioniserende stralingen). De dossiers (met eventuele vergunningen) van de radioactieve bliksemafleiders werden bij oprichting van het F.A.N.C. naar deze instelling overgeheveld. Waar zijn die gegevens, of bestonden ze niet ?
Ruggensteuntje aan het F.A.N.C.
Er zijn voldoende aanwijzingen dat sommigen binnen het F.A.N.C. bewust het tempo van de opsporingen op een laag pitje willen houden, er is immers maar één persoon binnen het F.A.N.C. die zich daar in tegenstelling tot het Waalse "Radon" probleem mee mag bezig houden.
Om de onwetendheid van het Agentschap , qua locaties wat op het goede spoor te zetten, zal deze redactie systematisch adressen publiceren waar zo'n radioactieve bliksemafleiders staan <of stonden> opgesteld.
Omdat wij geen controlefunctie hebben, is het niet mogelijk of degene die er later niet meer zou staan, legaal, dan wel illegaal is verwijderd, het is aan het F.A.N.C. om dat te controleren !
1e Lijst met 165 adressen
Het document is opgemaakt naar vaststelling op een bepaalde datum, mogelijk zijn er hier en daar ondertussen al van die tuigen verwijderd. Maar het kan ook zijn, dat er bijvoorbeeld nog een stuk mast staat, waarop de radioactieve opvanger ooit heeft gestaan.
De bewijslast zal dan bij de eerdere bezitter liggen om bij een eventuele controle aan te tonen dat het tuig op een legale manier werd verwijderd en dat er geen radioactieve besmetting op dat stuk achtergebleven buis meer aanwezig is.
Het is de bedoeling van binnen één week meer dan 1.000 adressen te publiceren.

hier de link naar lijst 1 - 17 juni 04

Belangrijke opmerking betreffende de lijsten:
Er bestaan documenten en / of foto's die erop wijzen dat er een radioactieve bliksemafleider heeft gestaan, of nog staat.
Wanneer het tuig op de lijst voorkomt en nu niet meer aanwezig is, dan is het de taak van het F.A.N.C. om na te gaan of de verwijdering al dan niet op een legale manier is uitgevoerd, er zijn al voldoende dossiers die bewijzen dat illegale verwijderingen schering en inslag zijn.

Radioactieve bliksemafleiders: Waar zijn ze naartoe ?

Voorbeeld 1- Sporthal Betekom
Ooit heeft er hier een radioactieve opvanger gestaan (tegen de schouw), het tuig werd weggenomen, de vraag is:
1.Is de resterende buis niet besmet met radioactieve stofdeeltjes ?
2.Is het tuig legaal verwijderd ?


De resten van de mast staan nog overeind (naast verlichting) en misschien nog radioactief besmet ?
Gaat het F.A.N.C. dat controleren ?